Någonstans i Tyskland

Någonstans i Tyskland

I ett gammalt fotoalbum hittar jag ett underbart foto från kriget. Min pappa Harald tar paus någonstans i norra Tyskland, på väg till Berlin där han skall tillträda en post som attaché på den svenska beskickningen. Året är 1941. Två månader innan har tyska armén invaderat Sovjetunionen, ett vansinnesföretag som slutar med nazirikets undergång.

Bilen är en Chevrolet Marlin cabriolet av 1938 års modell. Med sig har Harald spanieln King som sällskap. Bilen känns väldigt ungdomlig för sin tid, med ett visst inslag av lyx. Året innan hade Harald kört den till Sverige från sin post i Rom. Det var inget populärt företag från UD:s sida sett och dessutom ta med sig hunden. Man ville inte ha en svensk diplomat som körde runt i krigets Europa hur som helst. Mamma Louise hade mött upp i München och de bilade sedan tillsammans till Sverige.

Den uppmärksammare läsaren kan notera att bilen har en svensk flagga på stänkskärmen och mörkläggningsskydd på strålkastarna.

Det verkade (enligt Louise’s dagbok) som Harald inte lyckades få in bilen i Sverige när de landade i Trelleborg 1940. Nu har han i alla fall fått ut bilen och glider mot Berlin. Har är klädd i en sorts vårdslös elegans med sin tweedkavaj som han använde i många år efter kriget.

Tiden i Berlin skull bli händelserik. Han skulle möta den mycket eleganta och festsugna Berlinsocieteten, ha ett antal kärleksaffärer, umgås med den högsta tyska militärledningen, köra Görings leksakståg på Carinhall, försöka rädda ett antal judar som bodde på samma gata och umgås och jag på de stora godsen runt om Berlin och i Brandenburg.

Efter drygt ett år skickades det festande paret till det dystrare, ockuperade Oslo. Orsaken sades vara att UD ansåg Harald vara en säkerhetsrisk. Men i Norge gav han sig verkligen ut i farliga äventyr för att rädda förföljda motståndsmän och judar som riskerade att bli depoterade och mördade i läger.

Harald i Myran

Han sålde, klokt nog, sin flotta Chevrolet Marlin och skaffade en mer diskret DKW, som kallades för ”Myran”. Även den en trevlig bil med cabriolet, där norska flyktingar pressades in för den farliga färden mot den svenska gränsen.

Skrivet av Erik Edelstam

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *