Goyard – ett strå vassare!

När min mans föräldrahem skulle tömmas fann han en gammal dammig koffert i ett hörn på vinden. Den var både stor och tung men han släpade ner den för alla trappor och eftersom han inte hade någon plats för den, fick den tillbringa några år i ett lager.När vi så småningom köpte vårt hus utanför Paris tog vi hand om den gamla kofferten, dammade av den och använde den som hallmöbel. Den öppnades på framsidan och där fanns tre lådor, en större för hattar och två mindre.Under locket fanns flera fack, antagligen för handskar och hattnålar. På sidorna finns vackra metall-handtag i gedigen mässing-den är tung- men på den tiden fanns ju bärare till hands, då man reste. Eftersom vi inte riktigt förstod vad initialerna på kofferten betydde – vi såg ju att det inte var Louis Vuitton-frågade vi vår granne, som är antikhandlare och dessutom handlar med gamla koffertar och väskor, om han visste något om den… Den visade sig vara mycket finare än en Vuitton-koffert, nämligen en äkta Goyard! Vad är då en Goyard? 
Vi gjorde efterforskningar och fick veta följande… 1853 övertog en man vid namn Francois Goyard en affär i Paris som tillverkade stora resväskor och trunkar. Affären hette Morel, men döptes om till Goyard. 1892 lanserade man det speciella motivet på väskorna, ett speciellt designat ”v”. Samtidigt öppnades en speciell avdelning för ”hundar, katter och apor” De flesta koffertar skapades på beställning, för att t.ex. få plats för cricketstövlar, eller en reseservis eller som i vårt fall för att få plats för hattar och handskar.

Koffert

1924 började tillverkningen av lättare och mindre bagage, samtidigt som man skapade ett skrivbord i samma material 1931. Det sägs att Conan Doyle skrev Sherlock Holmes vid ett sådant skrivbord, det var nämligen hopfällbart och skapade stort intresse och fler och fler gjorde specialbeställningar. En miljonär, som tröttnat på att vandra runt på sin yacht ,beställde en hopfällbar koffert till sin cykel. En annan beställde tre garderober till sin hund, var och en innehöll 300 galgar samt plats för halsband, koppel, pälsar och regnrockar och tröjor. Alain Ducasse, en av Frankrikes mest berömda kockar beställde en kulinarisk koffert, som tillät att han kunde laga mat varhelst han befann sig på resa. De flesta kunderna har låtit specialbeställa sitt bagage, ofta med kronor eller initialer.
En beställning som tar 6-8 månader. Allt är möjligt säger man hos Goyard, vi vill gärna tillfredsställa kundernas önskningar. Man talar inte pengar hos Goyard, men affärerna går så bra att man inte behöver öppna nya butiker hur som helst. Det är viktigt att vara exklusiv. Men man kan också gå in i butiken och köpa en enkel shoppingväska för under 10.000 kr, en namnlapp för resväskar för ca 1500 kronor eller ett litet smyckeskrin för ca 35000 kronor. Ett sådant skymtar i Woody Allens film ”Midnight in Paris” i hotellrummet på det exklusiva hotellet ”Bristol”.
Sedan mer än 150 år har engelska hovet, amerikanska presidenter, hertigen och hertiginnan av Windsor och John Rockefeller rest med Goyard-koffertar. Chica parisiskor handlar i Goyard-butiken på 233 rue Saint-Honoré, Karl Lagerfeld köpte sina första koffertar på 70-talet, Madonna, systrarna Hilton och Sofia Coppola älskar deras handväskor och butiken är förstås fylld av japanska turister. Mitt emot på 353 rue Saint-Honoré sedan 2008 en butik, som specialiserat sig på hund- och kattartiklar samt väskor för utflykter och pique-niques. Med andra ord, allt som den lilla vovven kan begära! Så med andra ord-gör inte som alla andra och köp en Vuitton! Vänta, spara och köp en Goyard i stället…


Gunnela Edelstam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *